Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

Menu

6080 kematian akibat kemalangan dicatat sepanjang 2023

6080 kematian akibat kemalangan dicatat sepanjang 2023

6080 kematian akibat kemalangan

6080 kematian akibat kemalangan! Perhatian kepada semua rakyat Malaysia! Angka yang amat menggerunkan telah dirakamkan bagi tahun 2023. Tidak kurang daripada 6,080 nyawa telah terkorban akibat kemalangan di negara kita. Ini bermakna, purata 17 hingga 18 orang kehilangan nyawa setiap hari!

Dalam satu tempoh kira-kira 45 minit, satu lagi tragedi kemalangan berlaku. Fakta ini seharusnya membangkitkan kebimbangan kita semua. Lebih memeranjatkan, 68 hingga 70 peratus daripada kesemua kemalangan jalan raya melibatkan penunggang motosikal.

6080 kematian akibat kemalangan!

Pengarah Kanan Bahagian Penguatkuasaan di Jabatan Pengangkutan Jalan, Datuk Lokman Jamaan, telah menyuarakan keperihatinan terhadap isu ini. Beliau memaklumkan bahawa usaha berterusan telah dijalankan untuk mengurangkan kadar kemalangan jalan raya. Ini termasuklah kerjasama rapat dengan agensi seperti Jabatan Siasatan dan Pengurusan Trafik Polis Diraja Malaysia bagi memberi kesedaran dan pendidikan kepada semua pengguna jalan raya.

Namun, 6080 kematian akibat kemalangan adalah satu fakta yang perlu kita sedari adalah wujudnya fenomena perlumbaan haram. Pihak tertentu, di bawah tajaan syarikat permotoran, mungkin menganjurkan perlumbaan jalanan yang amat berbahaya. Ini bukan sahaja melanggar undang-undang, tetapi juga membahayakan nyawa orang ramai.

Kami ingin menegaskan bahawa sebarang pengubahsuaian atau modifikasi terhadap kenderaan harus diluluskan oleh JPJ. Kegagalan mematuhi peraturan ini akan menyebabkan kenderaan anda disita.

Keselamatan adalah tanggungjawab bersama. Mari kita bersama-sama menjaga diri kita sendiri dan juga orang lain di jalan raya. Jangan biarkan angka kematian terus meningkat. Bersatu untuk keamanan jalan raya!

SHARE
Facebook
WhatsApp
Telegram
Rating :
5/5
Back to Top