Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

Menu

CUKAI GST AKAN DIKEMBALIKAN SEMULA

photo 2023 09 12 10 24 31
CUKAI GST AKAN DIKEMBALIKAN SEMULA 2

Cukai GST Mungkin Akan dikembalikan semula, Isu mengenai potensi pengembalian Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) di Malaysia telah mendapat perhatian ramai. Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli, telah mengumumkan bahawa kerajaan Malaysia tidak menutup kemungkinan untuk mempertimbangkan pengenalan semula GST, walaupun cukai ini telah dimansuhkan sebelum ini. Rafizi Ramli menyatakan bahawa kerajaan akan memberi tumpuan kepada strategi untuk meluaskan sumber pendapatan negara, dengan menekankan pembangunan Cukai Keuntungan Modal yang dirancang untuk diperkenalkan pada tahun 2024.- Sinar Harian

Rafizi Ramli menjelaskan, Kerajaan akan terus mengamalkan strategi dan bersedia untuk mengimplementasikan pelbagai kaedah untuk meningkatkan kapasiti fiskal negara. Oleh itu, sama ada ianya akan kembali kepada GST, Cukai Keuntungan Modal, atau bentuk cukai lain yang langsung atau tidak langsung, keputusan akan berasaskan keperluan dan situasi yang berubah, sama ada tahun demi tahun atau berdasarkan keadaan khusus.

Cukai GST Dikembalikan Atas Beberapa Faktor

Kemungkinan pengembalian GST ini akan menjadi tumpuan utama dalam penyediaan Bajet Negara yang akan diumumkan oleh Menteri Kewangan Malaysia tidak lama lagi. Rafizi Ramli menegaskan bahawa keputusan akhir mengenai pengenalan semula GST atau bentuk lain cukai akan dibuat selepas pertimbangan yang teliti dan sesuai dengan keadaan ekonomi dan pendapatan rakyat.

Pernyataan Rafizi Ramli ini mengingatkan kita kepada kenyataan Perdana Menteri Malaysia sebelum ini, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang menyatakan bahawa Malaysia belum bersedia untuk kembalikan cukai GST kerana pendapatan rakyat masih rendah. Ini menunjukkan bahawa keputusan mengenai perubahan dalam sistem cukai akan dipertimbangkan dengan teliti untuk memastikan kestabilan ekonomi dan kesejahteraan rakyat.

Keputusan untuk memulangkan GST atau bentuk lain cukai akan memberikan kesan besar kepada ekonomi Malaysia dan akan menjadi tumpuan perdebatan dalam arena politik dan bisnes. Oleh itu, pemantauan perkembangan selanjutnya dalam hal ini akan menjadi sangat penting bagi semua pihak yang terlibat.

Dalam menghadapi cabaran ekonomi yang berterusan, Malaysia harus memastikan dasar cukai yang diambil berada selaras dengan keadaan ekonomi dan kepentingan rakyat. Keputusan mengenai pemulangan GST adalah salah satu dasar yang akan memberikan impak terhadap arah ekonomi negara ini, dan kita perlu menantikan perkembangan lanjut dalam masa terdekat.

SHARE
Facebook
WhatsApp
Telegram
Rating :
5/5
Back to Top