Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

Menu

PENETAPAN GAJI BAHARU PENJAWAT AWAM DIPERCEPATKAN

PENETAPAN GAJI BAHARU PENJAWAT AWAM DIPERCEPATKAN

Laporan akhir Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) dalam menentukan gaji baharu penjawat awam dijangka akan siap dalam tempoh dua bulan, sebelum akhirnya dibentangkan kepada Jemaah Menteri untuk mendapatkan kelulusan. Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan bahawa perkembangan ini adalah hasil daripada persetujuan bersama Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Zuki Ali, dan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA), Datuk Seri Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz, yang bersetuju untuk mempercepatkan proses kajian ini.

PENETAPAN GAJI BAHARU PENJAWAT AWAM DIPERCEPATKAN

Perdana Menteri juga telah mula berunding dengan KSN dan KPPA dalam mesyuarat penyelarasan gaji penjawat awam, serta setuju untuk mempercepatkan proses ini. Anwar menjelaskan bahawa keputusan ini lebih cepat daripada yang dijangkakan dan menegaskan bahawa dalam tempoh dua bulan ini, laporan SSPA akan dibawa ke mesyuarat Jemaah Menteri untuk kelulusan muktamad.

WhatsApp Image 2020 02 26 at 18.08.57 1
PENETAPAN GAJI BAHARU PENJAWAT AWAM DIPERCEPATKAN 3

Anwar menyampaikan amanat ini semasa majlis perhimpunan bulanan bersama warga Kementerian Kewangan. Beliau menekankan bahawa SSPA akan dilaksanakan sepenuhnya mulai tahun 2025, dengan penumpuan utama kepada peningkatan produktiviti dan kecekapan dalam perkhidmatan awam. Ini termasuk penggunaan teknologi dan pembangunan kemahiran modal insan, serta penilaian prestasi penjawat awam bagi memastikan gaji setimpal, kesejahteraan mereka dalam menangani kos sara hidup, dan keselamatan fiskal negara dalam membiayai perbelanjaan berkaitan perkhidmatan awam.

Laporan akhir SSPA berkenaan penetapan gaji baharu penjawat awam dijadualkan untuk dibentangkan pada bulan Julai, sebelum diangkat untuk pembentangan Belanjawan tahun 2025. Anwar menegaskan bahawa kerajaan tidak mahu melengahkan pelaksanaan SSPA untuk memastikan keperluan dan kebajikan penjawat awam terjaga dengan baik.

Dalam mengulas lanjut, Anwar menyatakan bahawa beliau tidak mahu proses ini terus dipanjangkan tanpa sebarang sebab yang munasabah. Beliau menegaskan komitmennya untuk menyelesaikan isu ini dengan cepat dan, jika perlu, bersedia untuk mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk memastikan SSPA dilaksanakan dengan berkesan, termasuk jika itu melibatkan perubahan dalam kepemimpinan Perdana Menteri.

SHARE
Facebook
WhatsApp
Telegram
Rating :
5/5
Back to Top